tfh

Studiu de caz Horvath.
Comunicare de companie-expert cu creștere de linie de business de 30%, 373 de apariții și 700.000 de apariții.

#Obiective

Pe o piață a serviciilor de transformare digitală în continuă ascensiune, pe plan global, nici România nu face excepție, iar nevoile business-urilor de a înțelege la ce instrumente pot apela, ce procese pot digitaliza, cu ce costuri și beneficii este tot mai ridicată. În acest context, având o bogată expertiză în domeniu, Horváth – companie de consultanță în management cu 40 de ani de experiență internațională, care activează și în România, din 2005, și-a propus o creștere anuală cu cel puțin 20% a serviciilor de consultanță pentru transformare digitală în perioada 2020-2022.

#Strategie

Acest obiectiv de business a fost transpus într-un obiectiv de comunicare, care a constat în sporirea vizibilității expertizei companiei în chestiuni legate de digitalizarea business-urilor, urcând Horváth în top 3 cele mai cunoscute branduri care comunică pe această tematică.

Pe lângă proiectarea clientul drept „expert de top”, strategia de comunicare, elaborată de agenția de PR United Media Corporation, a avut în vedere un demers de educare a pieței, respectiv de creștere a gradului de conștientizare a publicului țintă (jurnaliști, potențiali clienți B2B, profesioniști din diferite domenii) asupra imensului potențial de transformare a afacerilor și de creare de valoare adus de digitalizare.

Notorietatea și credibilitatea Horváth în transformare digitală urma să fie construită prin: (1) alegerea celor mai relevante subiecte (pentru care mediul de business a arătat un interes din ce în ce mai ridicat în ultimii ani); (2) evidențierea know-how-ului (prin proiecte finalizate cu succes, pentru branduri de renume în România); precum și (3) prezentarea tendințelor globale (prin studii din rețeaua Horváth, adesea cu date provenind și din România).

#Implementare

Toți acești piloni ai strategiei de comunicare aveau să fie transformați într-un pachet de livrabile de PR (comunicate de presă, interviuri, conferințe de presă, participări la evenimente de business), realizate între 2020 și 2022. Pentru identificarea parametrilor de măsurare a performanțelor, am auditat calitativ (ce subiecte apar în media legate de tematica urmărită) și cantitativ (cu ce frecvență) în anii anteriori (2018-2020) celui în care am demarat campania de comunicare.

Astfel, ne-am stabilit drept key performance indicators (KPIs):

Generarea a cel puțin 280 de apariții în mass-media;

Dintre care peste 50% să fie „Tier 1” (cele mai relevante media outlets, ca număr de vizitatori unici, notorietate a brandului, prestigiu jurnalistic);

Sensibilizarea a cel puțin 20 de jurnaliști față de subiectele despre transformarea digitală;

O audiență (audience reach) minimă de 500.000 de persoane.

Implementarea campaniei de comunicare a demarat cu o conferință de presă (în februarie 2020) despre investițiile în start-ups de AI din zona Europei Centrale și de Est. Scopul evenimentului a fost de a familiariza jurnaliștii de business cu principalele concepte legate de inteligența artificială și potențialul acesteia. Pe lângă o dezbatere animată între cei circa 30 de participanți, evenimentul a fost reflectat în 77 de apariții media, a căror audiență a ajuns la 285.000 de persoane.

Ulterior, am introdus pe agenda publică, treptat, prin comunicate de presă, mai multe subiecte – o parte dintre ele în premieră, pentru a construi reputația de „expert de top” a clientului. Între cele care s-au bucurat de cel mai mare număr de apariții și cea mai ridicată audience reach se numără cele legate de: (1) „Canalele digitale de vânzare” (iunie 2020); (2) „Digitalizarea proceselor interne ale companiilor” (noiembrie 2020); (3) „Smart Cities” (aprilie 2021); (4) „Elaborarea strategiei digitale pentru Fan Courier” (iulie 2022) și (5) „Digitalizarea companiilor” (noiembrie 2022). Adesea, comunicatele au fost secondate de interviuri în care specialiștii Horváth au putut intra în mai multe detalii.

Spre finalul campaniei (septembrie 2022), am organizat o conferință de presă în care Horváth a prezentat publicului finalizarea unor proiecte de digitalizare, alături de doi clienți, Fan Courier și Raiffeisen Bank, cu reprezentanți C-level din cele două companii.

#Provocări

Între cele mai mari provocări ale campaniei de PR s-au numărat, pe de o parte, atragerea atenției mass-media asupra unui subiect care era „de nișă” acum 5 ani (2019), dar între timp a devenit „mainstream” (digital transformation & AI). Pe de parte, o provocare a reprezentat-o gradul de accesibilitate a subiectelor: echipa United și cea a Clientului au colaborat îndeaproape pentru a transpune concepte și procese din business și AI în subiecte ușor de înțeles („stories”), deopotrivă de către jurnaliști cât și de către companii – potențialii clienți ai Horváth.

#Rezultate

La finalul perioadei 2020-2022, Horváth a înregistrat o creștere cu 30% a business-ului de consultanță în transformarea digitală, lucru datorat și succesului campaniei de comunicare, ai căror KPIs finali au arătat astfel:

S-au generat 373 de apariții în mass-media (mai mult cu 33% față de targetul de 280 de preluări);

S-a atins minimul de 50% preluări în publicații „Tier 1”, procentul final fiind de 64%;

Eforturile noastre de awareness raising au ajuns la cel puțin 28 de jurnaliși interesați de subiectele legate de transformarea digitală, puse pe agenda publică de către client (+30% față de target);

Audience reach-ul total a fost de 699.700 de persoane față de ținta minimă de 500.000 de persoane (+40%).